Om antwoord te geven op de vraag “Hoe schrijf ik een online marketing plan?” vindt je hier een overzicht van 10 stappen om een online marketing plan op te stellen. Dat helpt je enorm bij het versterken van de online impact.

 Een korte samenvatting van dit artikel:

  1. Doelstellingen: Stel duidelijke, meetbare doelen vast voor je online marketing.
  2. Strategie: Ontwikkel een strategie op basis van doelgroepanalyse en concurrentieonderzoek.
  3. Actieplan: Maak een concreet actieplan met specifieke campagnes en KPI’s

Hoe schrijf ik een online marketing plan?

Online marketing biedt veel specialisaties, zoals zoekmachine-optimalisatie, display-advertenties, e-mailcampagnes, websiteverbetering, het optimaliseren van online verkoopprocessen, contentcreatie, online branding en social media planning. Het opstellen van een marketingplan helpt je om al deze verschillende elementen samen te brengen en te verbinden met je bedrijfsplan, marketingplan of communicatieplan. Begin met het doornemen van je bedrijfsplan (als je dat hebt), zoek naar aanknopingspunten en overlaps. Vergeet ook de IT-aspecten niet, omdat er veel samenhang is tussen online marketing en IT.

En wat zit er dan in een online marketing plan? 10 punten waar je op kan letten.

Begin met te bepalen waarom je een online aanpak nodig hebt. Als internet niet cruciaal is voor je organisatie, kan een eenvoudig actielijstje voldoende zijn. Maar als verschillende afdelingen en mensen betrokken zijn bij je online activiteiten, heb je een uitgebreid plan nodig dat de verschillende onderdelen op een gestructureerde manier aanpakt. Denk daarom eerst na over je behoeften: Heb je een online marketingplan nodig voor interne communicatie, budgetbeheer, overzicht, of misschien om alle bovenstaande redenen?

Stap 1 – Waarom heb ik eigenlijk een online marketing plan nodig?

Een online marketingplan is zeer waardevol omdat het:

  • Marketingacties verbindt: Het helpt bij het coördineren van alle online marketinginspanningen.
  • Strategie vertaalt: Het laat zien hoe je missie, visie en marketingplan zich vertalen naar online activiteiten.
  • Overzicht biedt: Het biedt een helder overzicht van hoe je online middelen gaat inzetten.
  • Resultaatverantwoording ondersteunt: Het maakt het mogelijk om aan het eind van het jaar verantwoording af te leggen over de resultaten.
  • Planning en overzicht faciliteert: Het helpt bij het plannen en behouden van overzicht.
  • Budget en middelen bepaalt: Het helpt bij het vaststellen en vastleggen van budgetten, resources en middelen.
  • Online processen in kaart brengt: Het brengt online processen in kaart en biedt eventueel een plan voor online service.
  • Jaaroverzicht biedt: Het geeft een overzicht van alle online activiteiten gedurende het jaar.
  • Interne communicatie verbetert: Het ondersteunt de organisatie en het team door te verduidelijken wie verantwoordelijk is voor wat, zoals het creëren van advertentiemateriaal en het bepalen van de koers.
  • Nieuw personeel sneller inwerkt: Het fungeert als een handboek voor nieuw personeel, waardoor ze sneller ingewerkt worden en begrijpen waar de organisatie naartoe gaat.

Stap 2 – Bepaal wat je wilt gaan bereiken met online

Bepaal de scope

Bij het opstellen van je plan, overweeg dan eerst de reikwijdte: richt je je alleen op online marketing, of kijk je breder naar online processen binnen de organisatie, zoals HRM, sales, service, IT, logistiek en CRM? Als je je alleen op online marketing wilt richten, beperk je scope dan tot marketingacties. Wil je een breder overzicht, dan kun je een uitgebreide online strategie op bedrijfsniveau definiëren, wat verder gaat dan alleen marketing en zelfs kan bijdragen aan digitale transformatie. Dit houdt in dat je je gehele marktaanpak afstemt op online veranderingen, wat mogelijk ook invloed heeft op je verdienmodel en markten.

Nadat je de scope hebt bepaald, is de volgende stap het vaststellen van de doelen van je plan.

Bepaal de doelen van het plan

Bij het opstellen van je plan, begin je met het vaststellen van je doelen. Denk hierbij aan het aantal klanten dat je via je online kanalen wilt bereiken, het gewenste websiteverkeer, het aantal leads, conversies, omzet en winst. Het is belangrijk om je eerst te richten op deze doelen voordat je het budget inschat. Door specifieke cijfers aan je doelstellingen te koppelen, kun je de voortgang nauwkeurig volgen met de vele beschikbare analytics tools. Deze cijfers helpen je om effectief te monitoren en bij te sturen waar nodig.

Voor hoe lang is het plan?

Bepaal eerst de tijdshorizon van je plan. Dit kan variëren afhankelijk van je behoeften:

  • 1 week: Voor operationele doeleinden en dagelijkse activiteiten.
  • 1 maand: Handig voor maandelijkse overleggen en kortetermijndoelen.
  • 1 jaar: Vaak het meest praktisch voor jaarplannen en jaarlijkse evaluaties.
  • 3 jaar: Geschikt voor strategische planning met een focus op grotere projecten en middellange termijn doelen.
  • 5 jaar: Nuttig voor langetermijnvisies en investeerders.

Een jaarplan is meestal een goede keuze voor de meeste bedrijven, maar als je verder vooruit wilt kijken, bijvoorbeeld 3 jaar, richt je je op strategische projecten. Voor kortere tijdshorizons, zoals maandelijks, worden de plannen concreter, maar grotere projecten kunnen buiten beschouwing blijven.

Begin met forecasting door een visie voor de komende 3 jaar te schetsen, rekening houdend met markttrends. Vertaal deze lange termijn visie vervolgens naar jaarlijkse doelstellingen (dit proces heet backcasting). Plan stapsgewijs je groei naar het einddoel, bijvoorbeeld: een omzet van 3 miljoen euro over 3 jaar, 2 miljoen euro over 2 jaar, en 1 miljoen euro dit jaar. Voeg bij elk doel de benodigde activiteiten toe om dit te bereiken.

Het is geen rechte weg naar het doel

Het pad naar je einddoel is vaak niet rechtlijnig. Vergelijk het met een rivier die kronkelt: hoewel de route niet altijd recht is, biedt de stip op de horizon veel houvast. Of je nu te maken hebt met vertragingen, technische problemen, wijzigingen in de scope, nieuwe inzichten, of een nieuw managementteam, die stip helpt je om gefocust te blijven. Het biedt de flexibiliteit om een alternatieve route te vinden en stress te verminderen, omdat je weet dat je niet precies volgens een strak schema hoeft te werken. Het belangrijkste is dat je in de goede richting beweegt.

Door je einddoel helder te definiëren, kun je ook veel onnodige acties schrappen, wat vaak leidt tot aanzienlijke besparingen en minder complicaties. Dit helpt je om gerichter te handelen en je middelen efficiënter in te zetten.

Voor dit online marketingplan hanteren we een periode van 1 jaar en richten we ons specifiek op online marketingactiviteiten.

Bepaal de online marketing doelen en doelstellingen, bijvoorbeeld:

  • Om een effectief online marketingplan op te stellen, is het belangrijk om enkele kernpunten te overwegen:
    1. Doelstellingen: Wat wil je bereiken met je online activiteiten? Dit kan variëren van informeren en transactie tot klantenservice en promotie.
    2. Doelgroep: Welke klanten wil je benaderen en waar bevinden zij zich? Denk na over hun demografie en online gedrag.
    3. Bereik: Hoeveel klanten wil je bereiken? Bepaal ook het benodigde websiteverkeer om je doelen te behalen, bijvoorbeeld voor bekendheid.
    4. Conversie: Wat moet de conversieratio zijn om succesvol te zijn? Dit is essentieel voor het meten van je prestaties.
    5. Vaste versus nieuwe klanten: Overweeg hoe je de verhouding tussen vaste en nieuwe klanten aanpakt. Vaak ligt hier veel potentieel voor winst, vooral bij bestaande klanten.
    6. Klantwaarde: Hoeveel is een klant voor jou waard? Kijk naar winst, acquisitiekosten, en de levenslange waarde (Lifetime Value) van klanten.
    7. Infrastructuur: Bekijk de IT-structuur van je organisatie. Een IT-landschap kaart kan hierbij helpen en is handig voor communicatie.
    8. Personeelsbehoeften: Wat heb je nodig qua personeel? Denk aan aantal medewerkers, benodigde vaardigheden, organisatie en werving.
    9. Projecten: Welke projecten wil je realiseren? Dit kunnen website-upgrades, technologische verbeteringen, contentcreatie of promotiecampagnes zijn.
    10. Uitstraling: Welke uitstraling wil je voor je merk? Zorg voor een website die jouw karakteristieke branding weerspiegelt.
    11. Leads en inschrijvingen: Bepaal hoeveel leads of klantinschrijvingen je wilt genereren.

    Evalueer vervolgens hoe dit plan zich verhoudt tot je algemene marketingplan en de bedrijfsdoelstellingen. Als deze nog niet gedefinieerd zijn, reserveer dan tijd om deze te formuleren en te bespreken met het management. Dit voorkomt vertraging en zorgt ervoor dat je marketing- en salesdoelen in lijn zijn met de algemene bedrijfsdoelstellingen.

    Na het vaststellen van je doelen, formuleer je specifieke doelstellingen. Koppel concrete cijfers aan je doelen voor een duidelijke focus. Bijvoorbeeld: als je doel is om meer klanten te bereiken, kan een SMART-doelstelling zijn: “Bereik 100 bezoekers op de website die tussen 35-45 jaar oud zijn, via Adwords in de maand oktober.” Beperk het aantal doelstellingen tot maximaal vijf om je te concentreren op het belangrijkste.

Stap 3 – Bepaal de Strategie

Strategie is bepalen hoe het doel te bereiken. Met welke manier, dat kunnen verschillende elementen zijn. Gebruik dan ook diverse management theorieen en modellen om de situatie beter in te schatten.

SWOT analyse

Het is een goed idee om een sterkte-zwakteanalyse uit te voeren voor je online aanpak. Door een SWOT-analyse toe te passen op je online acties, krijg je inzicht in je sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen. Dit helpt je te bepalen waar je al goed presteert, wat verbeterd kan worden en welke zaken misschien minder urgent zijn om direct aan te pakken.

Een SWOT-analyse kan leiden tot grotere projecten, zoals het upgraden van je CRM-systeem, het creëren van een integraal klantbeeld over alle kanalen, het starten met contentmarketing, het verbeteren van je branding of huisstijl, of het aanpakken van je digitale infrastructuur (zoals databases, hosting en betalingen). Deze projecten kunnen worden behandeld als afzonderlijke onderdelen binnen je digitale plan, wat ook betekent dat je projectmanagement nodig hebt om alles soepel te laten verlopen.

Als je een volledige digitale transformatie overweegt, is het belangrijk om digitale strategieën centraal te stellen in je planning. Dit vereist een bredere en strategischere aanpak, inclusief jaarlijkse sessies en een focus op de lange termijn. Dit betekent dat je je bedrijfsmiddelen strategisch inzet met een horizon van minimaal drie jaar.

De inventarisatie van de huidige online situatie

Laten we een moment nemen om terug te kijken op het afgelopen jaar. Kijk wat goed heeft gewerkt, zowel op korte termijn als op de lange termijn, en wat minder goed ging (misschien door onvoldoende inzet). Zet deze bevindingen op een rij en breng ze in kaart. Het kan nuttig zijn om hierbij enkele interviews of gesprekken te voeren om dieper inzicht te krijgen. Stel gerichte vragen en vraag door om een helder beeld te krijgen van de resultaten.

… en wat is dan de bestaande situatie?

Een grondige evaluatie van je huidige situatie kan meteen waardevolle inzichten opleveren. Misschien functioneert je website prima, maar merk je dat je uitgaven aan AdWords hoog zijn of dat je SEO-prestaties achterblijven ten opzichte van de concurrentie. Je e-mailmarketing werkt mogelijk goed, maar heb je misschien niet genoeg online personeel om alle doelen te bereiken, of overweeg je om Agile te gaan werken. Een online marketingplan helpt je deze aspecten te identificeren en gestructureerd aan te pakken, waardoor de druk op je organisatie vermindert.

Het kan ook zijn dat je ontdekt dat je website wel veel verkeer aantrekt, maar niet de juiste klanten bereikt. Of dat terugkerende bezoekers niet goed worden bediend. Misschien merk je dat mobiel verkeer steeds belangrijker wordt, maar dat je website traag laadt. Zet deze bevindingen op een rij en zorg voor een plan om deze kwesties effectief aan te pakken.

Hoe wilt je uw doelen gaan bereiken?

Er zijn verschillende manieren om je doelen te bereiken, zoals het vergroten van je promotie-inspanningen, verbeteren van je contentmarketing, optimaliseren van je website, uitbreiden van je productaanbod, verbeteren van online diensten, ontwikkelen van een nieuw verdienmodel, upgraden van je software, verhogen van sales, aantrekken van nieuwe klanten, vernieuwen van je huisstijl, publiceren van meer artikelen, of het actief inzetten van social media.

Maak een overzicht van je doelen en koppel hier de bijbehorende acties aan. Denk na over de verschillende strategieën die je kunt volgen om deze doelen te behalen. Dit helpt je om gerichter en effectiever te werken aan je succes.

Bekijk met welke intensiteit wil je de doelen gaan bereiken

Je kunt je aanpak op verschillende manieren structureren. Het kan een geleidelijke verandering zijn, waarbij je gewoon je dagelijkse werkzaamheden iets anders inricht. Of je kiest voor een extra impuls door een boost van middelen, zoals een hoger budget, een uitbreiding van je team, aanvullende kennis, of het inschakelen van externe experts. Een andere optie is om te werken met een eenmalige campagne die gericht is op een specifiek doel.

Kies ook je beste performende kanaal uit

Er zijn zoveel verschillende platforms waar je je op kunt richten, maar het is vaak het beste om je te concentreren op een paar belangrijke opties. Dit helpt je om je inspanningen te richten en je middelen efficiënt te gebruiken.

Bijvoorbeeld, als je video’s wilt gebruiken voor productuitleg, kan YouTube een uitstekende keuze zijn. Voor interactie met consumenten kan Facebook waardevol zijn, terwijl LinkedIn ideaal is voor zakelijke communicatie en het versterken van je salesforce. Pinterest kan weer nuttig zijn voor het inspireren van klanten. Door te kiezen voor enkele platforms, vermijd je overbodige tijd en middelen die anders verdeeld zouden moeten worden over vele kanalen.

Als je een zakelijke focus hebt, hoort LinkedIn zeker in je strategie. Overweeg het optimaliseren van LinkedIn-profielen van je verkoopteam, het beheren van posts op je bedrijfspagina, en het reageren op binnenkomende reacties. LinkedIn Sales Navigator kan ook helpen bij het targeten van prospects en het werven van nieuw personeel voor employer branding.

Kies daarom zorgvuldig de kanalen die het beste passen bij jouw doelen. Sommige platforms zijn misschien niet geschikt voor jouw online marketingstrategie. Zo kan LinkedIn bijvoorbeeld minder effectief zijn voor een consumentenwebsite, of kunnen YouTube-video’s te duur zijn om te produceren. Facebook kan juist heel effectief zijn voor het bereiken van consumenten. Bepaal wat het beste werkt voor jouw situatie en focus daarop.

De 80/20 regel toepassen

Als je de 80/20-regel toepast (waarbij 80% van de resultaten voortkomen uit 20% van de acties), kun je mogelijk de minder impactvolle acties schrappen. Dit kan aanzienlijke tijdsbesparingen opleveren en je budget vrijmaken om die 20% van de acties verder te professionaliseren.

Overweeg om extra middelen in te zetten voor deze kernacties, zoals nieuwe software voor personalisatie, extra resources zoals een SEO-specialist, of het verhogen van de intensiteit en kwaliteit van je content. Bijvoorbeeld, als je nieuwsbrief goed presteert als informatiekanaal voor je vaste klanten, controleer dan of je e-maillijst goed gesegmenteerd is, of de kwaliteit van je posts hoog genoeg is, en of je e-mailpakket mogelijk vernieuwd moet worden.

Als LinkedIn een positieve bijdrage levert aan het imago van je organisatie, kijk dan naar mogelijkheden om de profielen van je medewerkers te verbeteren. Overweeg een professionele profielfoto (tip: een professionele fotograaf kan hierbij helpen) of werk aan de verbetering van je bedrijfsprofiel op LinkedIn, inclusief het controleren van de kwaliteit van je logo.

Issues

Na het uitvoeren van al je analyses, kijk je naar de problemen die uit de SWOT-analyse zijn voortgekomen en stel je een actieplan op om deze aan te pakken.

Bijvoorbeeld, stel dat je meer websiteverkeer wilt genereren. Je merkt dat contentmarketing veel zoekverkeer oplevert, maar dat de conversie nog niet optimaal is. Actiepunt: verbeter de conversie van de website.

Maak dit concreet met SMART-doelen: Bijvoorbeeld, verhoog de conversie op de landingpagina van dienst X van 0,2% naar 0,35% door de content op de pagina te verbeteren. Deze doelen kun je vervolgens delen met je medewerkers of je online marketingbureau.

Een ander voorbeeld: je hebt een direct salesdoel waarbij je merkt dat de binnenkomende leads niet genoeg potentieel hebben. Actiepunt: verbeter het leadproces. Concreet kun je de volgende stappen ondernemen: analyseer het huidige leadproces en de scores, bepaal de doelgroepen en best presterende klanten en diensten, identificeer afhaakpunten en verbeter delen van de website. Dit kan een apart project zijn dat je in je plan kunt opnemen.

Begin met de belangrijkste doelen en werk je vervolgens naar de details toe. Bepaal eerst wat je op hoofdlijnen wilt bereiken (wat al in je bedrijfsmissie staat), werk de hoofdlijnen uit en bepaal daarna de specifieke acties.

Stap 4 – Maak het actie overzicht en bepaal de acties

Na het uitvoeren van de analyses en het maken van de overwegingen, stel je een actielijst op met al je online acties. Evalueer vervolgens het effect van elke actie, het benodigde tijds- en inspanningsniveau, en hoe sterk ze het resultaat kunnen beïnvloeden. Breng deze prioriteiten over in een kalender om de taken te spreiden en het overzichtelijker te maken. Hierdoor wordt het makkelijker om alles te beheren en op koers te blijven.

Dus wat wil je gaan aanpakken?

Stel prioriteiten vast voor de verschillende onderdelen en bepaal welke het belangrijkst zijn. Dit helpt je om het budget te bepalen en een gestructureerde lijst met acties op te stellen. Voeg aan deze lijst de prioriteiten en financiële aspecten toe. Dit vormt de kern van je online marketingplan, dat je in een Excel-bestand kunt beheren en uitvoeren. Zorg ervoor dat je de acties afstemt op haalbaarheid, rekening houdend met financiële middelen, technische vereisten en beschikbare resources.

Heb je online promotie campagnes?

Als je van plan bent om een stevige online campagne op te zetten, bijvoorbeeld voor de introductie van een nieuw product of voor nieuwe promoties, is het een goed idee om hiervoor een apart campagneplan te maken. Dit plan kun je vervolgens opnemen in je algemene online marketingplanning als een apart project. Op deze manier kun je de campagne beter organiseren, beheren en afstemmen op je bestaande en lopende activiteiten.

Bepaal de realisatie met verantwoordelijkheden

Bij elk project is het belangrijk om de betrokkenen en belanghebbenden duidelijk te benoemen, bij voorkeur in de volgorde van afdeling, functie en naam. Dit vergroot het gevoel van verantwoordelijkheid en maakt het gemakkelijker om in verschillende situaties met de juiste persoon te overleggen.

Hoewel dit enige vergader- en afstemtijd kost, is het een investering die zich uitbetaalt. Het is verstandig om dit aan het begin van het project te doen en ook na ongeveer zes maanden tijdens de evaluatie opnieuw te bekijken. Dit bevordert de betrokkenheid, creëert draagvlak en verhoogt de motivatie om mee te werken.

Stap 5  – De financials – bepaal de kosten en het opbrengsten plaatje

Wat zijn de kosten en wat levert het op? Het is belangrijk om dit goed in te schatten. Dit helpt je om prioriteiten te stellen en je plan waar nodig bij te sturen.

Zorg ervoor dat je deze informatie opneemt in de financiële paragraaf van je plan; dit vormt de basis van je business case. Maak gedetailleerde financiële calculaties, zoals Customer Lifetime Value en Profit per Customer, om je investeringen in leadacquisitie te onderbouwen.

Stel ook een lijst op met uitgaven en opbrengsten. Bijvoorbeeld, hoeveel kost een promotiecampagne en wat levert deze op in termen van verkeer, klanten, klantwaarde en potentiële winst? Dit helpt je om een helder overzicht te krijgen van de financiële impact en om gefundeerde beslissingen te nemen.

Stap 6 – De organisatie & randvoorwaarden – bekijk de raakvlakken met uw omgeving

OPAFIT (Organisatie, Personeel, Administratie, Financieel, Informatie, Technologie)

Bij elk project is het nuttig om de OPAFIT-variabelen uit te werken in je online marketingplan of projectplan (als je werkt per project). Dit helpt om een duidelijk pad naar realisatie te creëren. Als je werkt volgens de Agile-methodiek, zorg dan voor een uitgebreide backlog voor je sprint om alle taken en prioriteiten goed in kaart te brengen.

Afhankelijkheden & Stakeholders

Bij het opstellen van je plan is het belangrijk om te overwegen wie erdoor wordt beïnvloed en wat de voor- en nadelen voor hen zijn. Hebben ze al informatie ontvangen, zijn ze betrokken, of hebben ze verantwoordelijkheden (kijk eens naar het RACI-model voor meer details)?

Het is ook waardevol om te begrijpen of ze bereid zijn om samen te werken en zo ja, waarom. Als ze minder enthousiast zijn, probeer dan te achterhalen waarom dat het geval is (denk aan het Angels/Demons-model). Bereid je argumenten van tevoren voor, zodat je klaar bent om eventuele bezwaren of zorgen effectief aan te pakken.

Online marketing impact op IT

Nieuwe website-tools of een toename van het verkeer naar je website kunnen aanzienlijke technische gevolgen hebben, zoals voor je hosting en technische infrastructuur. Het is daarom belangrijk om je IT-organisatie bij dit plan te betrekken. Dit kan bijvoorbeeld door hen vanaf het begin te laten meedenken en meehelpen bij het opstellen van het plan. Plan ook een week in voor een grondige review.

Daarnaast kunnen nieuwe tools en marketingtechnologieën, zoals Customer Relationship Software, veel invloed hebben op je IT-omgeving. Zorg ervoor dat je deze veranderingen in je planning opneemt en je IT-team op de hoogte houdt om een soepele integratie en werking te garanderen.

Check de impact op Sales

Leads zijn cruciaal, en hoewel een website belangrijk is, is persoonlijke aandacht vaak nog belangrijker volgens veel verkopers. In werkelijkheid heb je beide nodig. Online kan je verkoopproces namelijk aanzienlijk ondersteunen, vooral omdat veel klanten eerst online zoeken naar je bedrijf of diensten.

Het is ook nuttig om feedback van je verkoopteam te verzamelen over wat er online beter kan. Maak een top 10-lijst van verbeterpunten gebaseerd op hun ervaringen en klantfeedback. Bijvoorbeeld, het beschikbaar stellen van downloadbare folders voor klanten kan de werklast voor je verkoopteam verminderen en het gemak voor je klanten vergroten.

Daarnaast kan een nieuwe promotiecampagne invloed hebben op je verkoopafdeling. Nieuwe leadformulieren kunnen leiden tot meer informatieverzoeken en piekacties. Bij een succesvolle online campagne krijg je vaak extra leads die moeten worden opgevolgd. Daarom is het essentieel om je verkoopteam te betrekken bij online promotiecampagnes. Dit helpt niet alleen om de effectiviteit te vergroten, maar ook om de uiteindelijke resultaten te meten, zoals extra klanten en omzet, en niet alleen het aantal leads.

Welke impact heeft dat op Service?

Of je nu te maken hebt met een toename van social media-verkeer, meer e-mails, of een online storm zoals de vertragingen bij de NS of Schiphol, het is belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn. Goede voorbereiding kan een wereld van verschil maken. Veel internetverkeer kan impact hebben op je serviceafdeling, met meer telefoontjes of e-mails als gevolg, of zelfs nieuwe technologie die extra contactmomenten met je serviceafdeling met zich meebrengt.

Het is nuttig om na te denken over het veranderende volume van serviceverzoeken en dit op te nemen in je online marketingplan. Bepaal hoeveel telefoontjes, e-mails en berichten je verwacht en hoe je daarop reageert.

Stel ook je webcareteam samen en bepaal bijvoorbeeld hoe snel je op Facebook reageert en wie verantwoordelijk is voor e-mailbeheer. Een praktische tip is om een Frequently Asked Questions (FAQ) lijst te maken met de onderwerpen die vaak in je inbox verschijnen of de veelgestelde vragen van je klanten. Dit helpt je niet alleen om een self-service pagina te creëren, maar verhoogt ook de klanttevredenheid omdat klanten zelf snel antwoorden kunnen vinden zonder extra moeite.

Impact op je Toeleveranciers

Het is goed mogelijk dat je al verschillende toeleveranciers hebt. Bij het implementeren van een nieuwe online strategie is het belangrijk om je leveranciers opnieuw te evalueren. Een online marketingplan kan je hierbij enorm helpen. Het biedt een duidelijk overzicht dat je kunt gebruiken om je leveranciers effectief te briefen of om weloverwogen keuzes te maken voor nieuwe samenwerkingen.

Impact op de Communicatie afdeling

Of je nu meer e-mails verstuurt, je website op een andere manier onderhoudt, de rol van IT aanpast, dagelijks social media beheert, betere whitepapers opstelt, of besluit om meer of minder media bureaus in te schakelen, het is mogelijk dat de activiteiten van je communicatieafdeling veranderen. Een online marketingplan kan helpen om al deze veranderingen te coördineren en overzicht te bieden. Het zorgt ervoor dat je een helder beeld hebt van je strategie en helpt je om efficiënt te schakelen tussen verschillende taken en verantwoordelijkheden.

Tip: een PR escalatie schema klaar zetten

Bij een PR-crisis of sterke reacties op social media is het erg belangrijk om vooraf te bepalen wie verantwoordelijk is voor het beantwoorden van moeilijke vragen. Vaak zal de situatie na verloop van tijd kalmeren, maar urgente kwesties kunnen nog steeds optreden. Het kan handig zijn om te zorgen dat de marketingmanager, CEO of hoofd communicatie direct aanspreekbaar zijn.

Het is enorm waardevol om van tevoren te bespreken en vast te leggen ‘wat te doen bij …’. Dit bespaart veel tijd als je snel, binnen 10-30 minuten, moet reageren. Als een journalist bijvoorbeeld op de stoep staat en social media gebruikt om aandacht te vragen voor het probleem, zorgt een goed doordacht plan voor duidelijkheid en snelle actie.

Zorg er ook voor dat de CEO altijd bereikbaar is voor dergelijke kwesties. Dit helpt bij het effectief beheren van communicatiecrisissen en maakt het proces veel soepeler.

Invloed op Finance

Heb je bijvoorbeeld een online shop of beheer je debiteuren via online systemen die gekoppeld zijn aan je boekhouding? Betrek dan ook de afdeling Finance of je favoriete boekhouder bij je aanpak. Het is waardevol om zaken zoals pieken in cashflow, valuta’s, belastingafhandeling en kosteninschattingen mee te nemen. Daarnaast kun je de financiële KPI’s bespreken en dit alles integreren in je totale budget. Zo krijg je een compleet overzicht en een beter beheer van je financiële zaken.

Een geintegreerd of los plan? Scope en organisatie – extra tip:

Omdat online tegenwoordig zo’n centrale rol speelt, kan het handig zijn om een online plan per afdeling op te stellen. Houd er echter rekening mee dat dit kan leiden tot losse initiatieven, waarbij mogelijk hetzelfde wiel meerdere keren wordt uitgevonden zonder samenhang. Om dit te voorkomen, is het verstandig om een matrixaanpak te gebruiken. Dit houdt in dat je één aanspreekpunt of coördinator aanstelt met de bevoegdheid om alle online activiteiten te verzamelen en in kaart te brengen, inclusief afdelingen zoals Service, Sales, IT, enzovoort.

Als de scope van je online activiteiten eenvoudiger is, zoals alleen een website, online promotie en service, kun je wellicht met een eenvoudigere aanpak volstaan. De mate waarin online invloed heeft op de kern van je bedrijfsvoering bepaalt de omvang en complexiteit van je online plan.

Vind je het lastig om dit alles zelf in een online plan te verwerken of heb je hulp nodig bij het opstellen van een marketingplan? Vraag gerust een offerte aan. We staan klaar om je te helpen met het schrijven van een effectief online marketingplan.


Ben je er nog? Geweldig, je hebt echt interesse in het maken van een online marketing plan!

Stap 7 – Risico’s managen, kwaliteit, etc.

Het is ook nuttig om extra risico’s en kwaliteitsaspecten te benoemen. Door een risico-overzicht te maken, kun je deze beter beheren. Bijvoorbeeld, als een risico is dat de website kapot gaat, kun je als oplossing een backupplan opstellen. Dit kan inhouden dat je de website eenmaal per maand back-upt en samenwerkt met een vast webbureau dat één aanspreekpunt heeft voor urgente problemen. Op deze manier verklein je de kans op problemen en ben je beter voorbereid op eventuele risico’s.

Stap 8 – Implementeer. Executie. De belangrijkste stap.

Het belangrijkste is nu de uitvoering van je plan. Zodra je de randvoorwaarden hebt vastgesteld, besproken en geregeld, kun je echt aan de slag. Of je nu zelf de uitvoering op je neemt, je team, je afdeling of de hele organisatie hierbij betrekt, of de taken uitbesteedt, dat is aan jou. De beslissing om taken zelf te doen of uit te besteden heb je al eerder gemaakt tijdens de financiële analyse en omgevingsscan.

Nu is het tijd om actie te ondernemen. Gebruik de actielijst om het overzicht te bewaren en ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Succes met de uitvoering!

Extra resources inzetten, eenmalig of vast?

Af en toe heb je misschien extra ondersteuning nodig voor je team. Een onafhankelijke specialist kan hierbij nuttige hulp bieden. Vergeet echter ook je vaste medewerkers niet, die mogelijk geïnteresseerd zijn in het oppakken van nieuwe taken als onderdeel van hun persoonlijke groei. Het kan helpen om verschillende taken opnieuw te verdelen of zelfs een nieuw teamlid aan te nemen.

Voor eenmalige projecten kun je overwegen om met externe professionals te werken. Als het gaat om terugkerend werk, zoals social media beheer of het opstellen van communicatie-inhoud, is het efficiënter om een soepel intern proces te hebben dat consistent hoge kwaliteit artikelen produceert. Als je organisatie tekortschiet op het gebied van expertise of tijd, kan het inhuren van een externe specialist een goede oplossing zijn.

De Financiele analyse komt hier nu van pas.

Door een financiële analyse te maken, kun je beter beslissen of je werkzaamheden moet uitbesteden of intern moet uitvoeren. Ook wordt het makkelijker om taken te prioriteren, omdat je een budget aan elke actie hebt toegewezen. Dit maakt de keuze een stuk eenvoudiger.

Vergeet niet om 10-20% van je tijd te reserveren voor experimenten. Dit zorgt ervoor dat je niet alles te rigide plant en nog ruimte hebt om nieuwe kansen te benutten die gedurende het jaar op je pad komen.

Gebruik van Agile methodologie

Als je met Agile werkt, stel dan voor elke sprint duidelijke doelen op. Soms verloopt het proces niet altijd zoals gepland, of moeten je aannames worden aangepast. Dit is precies wat je tijdens de sprint kunt bijsturen. Ook kom je vaak praktische uitdagingen tegen tijdens de uitvoering van de sprint. Een goed voorbereid online plan kan hierbij van groot nut zijn.

Lees hier meer over Agile en hoe je dit effectief kunt toepassen. [link]

En dan: bouwen maar! Go!

Stap 9 – Evalueer bij de operatie

Tijdens het uitvoeren van je acties zullen ze vaak meteen, of na verloop van tijd, resultaten tonen. Met goede meettools kun je snel de prestaties monitoren, waardoor bijsturen veel eenvoudiger wordt.

Sommige acties zullen misschien verrassend goed presteren, zoals Facebook Ads, terwijl andere mogelijk minder succesvol zijn. Het is nuttig om je beste resultaten in een kleurrijke A2-poster te zetten en deze aan de muur te hangen. Dit helpt iedereen te zien wat er goed gaat en fungeert als een praktisch en motiverend communicatieinstrument voor je team of organisatie. Een aantrekkelijke infographic kan veel tijd kosten om te maken, maar het levert geweldige resultaten op en is een effectieve PR-tool.

Een evaluatie na een bepaalde periode biedt waardevolle inzichten. Reflectie helpt je te zien wat goed gaat (en dat versterken of ongewijzigd laten) en wat minder goed presteert (waar je misschien moet bijsturen of schrappen). Het kan ook duidelijk maken of bepaalde onderdelen, zoals een e-mailprogramma, verbeterd moeten worden. Regelmatige evaluaties, bijvoorbeeld jaarlijks of halfjaarlijks, kunnen enorm helpen bij het verbeteren van je resultaten. Dit stelt je in staat om bij te sturen op dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse of kwartaalbasis.

Na verschillende verbeteringen zie je wellicht je gewenste resultaat dichterbij komen, of het kan al zijn bereikt. Als er geen vooruitgang is, kun je overwegen welke corrigerende acties je kunt ondernemen om de resultaten te verbeteren. Soms betekent dit simpelweg meer van hetzelfde, sneller uitvoeren van acties, of andere aanpassingen.

Stap 10 – Geniet van het effect en vier het resultaat

Wanneer je online plan klaar is, geeft dat je gemoedsrust en kun je het delen met anderen in je organisatie. Het kan ook dienen als basis voor briefings met je mediabureaus, websitebouwers, advertentiepartners, conversie-optimalisatie-experts of social media bureaus. Door het plan intern te delen, creëer je een goed begrip van wat er op online gebied gebeurt, waardoor je optimaal profiteert van je inspanningen.

Als je de KPI’s duidelijk hebt gedefinieerd, kun je de voortgang monitoren op jaar-, kwartaal-, maand- en zelfs weekbasis. Dit legt een stevige basis voor een gestructureerde aanpak van je online marketing en helpt bij het verbeteren van je strategie.

Een leuke tip om de mijlpaal te vieren: bestel een taart met een afbeelding van je website of actie bij een goede bakker en trakteer je team. Of organiseer een pizza-avond met een drankje en muziek om samen het resultaat te vieren. Maak een foto van het feest en deel deze op interne social media. Het is een geweldige manier om de inzet van je team te waarderen en te vieren!

Tot Slot

Tot slot, het opstellen van een online marketingplan vraagt om veel nadenken en afstemming. Hoewel het in het begin wat meer tijd kan kosten, levert een goed doordacht plan op de lange termijn veel voordelen op. Eenmaal opgesteld kun je het elk jaar aanpassen, wat je veel tijd bespaart. De budget- en marketingoverzicht-excels die je maakt, kun je bovendien hergebruiken voor het volgende jaar.

Hou er rekening mee dat het opstellen van een online marketingplan meestal 1 tot 2 maanden kan duren, inclusief analyse, interviews en reviews. Als je al een basisstructuur hebt van voorgaande jaren, kun je sneller aan de slag door alleen de doelstellingen bij te werken, wat veel tijd scheelt.

Met deze aanpak leg je een solide basis voor een effectieve online marketingstrategie.

Veel succes!


Heb je nog meer informatie nodig? Download hier een voorbeeld van een online marketingplan-template. Dit maakt het sneller, makkelijker en gerichter. Als je professionele ondersteuning nodig hebt bij het opstellen van je online strategie of marketingplan, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!